Duo Mravunac-Fabijanić

duoDuo Mravunac-Fabijanić djeluje od 2000. godine. U svom višegodišnjem djelovanju ostvaruju niz zapaženih koncerata i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ovaj se zanimljivi duo prepoznatljivog zvuka publici predstavlja atraktivnim programom poznatih svjetskih imena – klasika saksofonističke literature, ali nerijetko maštoviti glazbenici i istraživači posežu za literaturom oprečnih izričaja: izvode noviju hrvatsku koncertnu literaturu za saksofon, ali i obrade kompozicija ranijih razdoblja baroka, klasike i romantizma, ne prezajući pritom niti od inovativnih zvučnih kombinacija koristeći raznolike instrumente na raspolaganju (alt, sopran saksofon te klavir i čembalo). Duo u svom zajedničkom muziciranju njeguje komorni profil zvuka koji odgovara izabranim kombinacijama instrumenata. Kao solisti aktivno i ravnopravno sudjeluju u stvaranju i prezentaciji glazbenih djela slijedeći isključivo i jedino pravilo – glazbeni ukus.

Do sada su snimili dva nosača zvuka (Portreti 2006., izdanje AClassic i Playtime 2013., izdanje Croatia Records).

Osim promocije novog nosača zvuka Playtime, svaki koncert ima i edukativan karakter pri čemu je publici omogućeno interaktivno sudjelovanje u koncertu i upoznavanje sa instrumentima i literaturom.

Njihovi koncerti uvijek su odlično primljeni, a svoj entuzijazam prenose na publiku i kritiku:
„Taj je glazbeni duo bio vrlo izražajan u kvaziromantičarski osviještenom Mauriceovom djelu Tableaux de Provence, a pokazali su i svoje izvrsne tehničke i glazbene predispozicije (u stavku Chanson per ma mio ili La Boumieno), ali i izvodilačke mogućnosti pokazavši diskretni humor." Branka Ban, Glas Slavonije 2013. g.

„Nova, neobična kombinacija ta dva instrumenta i skladno muziciranje dvoje darovitih i maštovitih umjetnika istraživača pružilo je nesvakidašnji doživljaj, koji bi mogao nadahnuti današnje skladatelje da napišu nešto izvorno — upravo za taj apartni spoj starog i novog zvuka.“ Višnja Požgaj, Matica hrvatska

„Osim sjajnom virtuoznom tehnikom Nikola Fabijanić osvojio je ljepotom tona i fraze, posebice u središnjem polaganom stavku“ Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. veljače 2009.

„U Rapsodiji za alt saksofon i orkestar Clauda Debussyja u obradi za glasovir Linda Mravunac Fabijanić je u bogatoj dionici doslovno dočarala orkestar i pružila odličnu podršku sjajnom solistu.“ Višnja Požgaj, KULISA.eu, 16. veljače 2009.

„Kopija jednomanualnog talijanskog instrumenta iz 17. stoljeća zazvučala je s očiglednim osjećajem za stilske i izražajne postavke tog majstora i predvodnika čembalističke škole 18. stoljeća“ Prilog za emisiju 'Sedam dana glazbe' za 11. 03. 2007. g., urednica: Bojana Plećaš, suradnica: Ana Vidić

„Sigurna Linda Mravunac Fabijanić za glasovirom pridonijela je odličnu dojmu što ga je tehnički besprijekoran i vrlo muzikalni Nikola Fabijanić ostavio svojim muziciranjem.“ Vijenac, broj 267, 27. svibnja 2004.

„...te posebice sjajnog saksofonista Nikolu Fabijanića u izvedbi šarmantnih Tableaux de Provence Paula Mauricea.“ Vijenac Broj 267, 27. svibnja 2004.

ŽIVOTOPISI IZVOĐAČA

Nikola Fabijanić diplomirao je i magistrirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod renomiranih svjetskih saksofonista. Redovito nastupa na koncertnim podijima i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Dobitnik je Rektorove nagrade, Yamaha Music Foundation of Europe, godine 1999. laureat je međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi, a godinu dana kasnije dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika. Osvojio je drugu nagradu na Prvom međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran 2001. g., a prvu nagradu na Drugom međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran 2003. godine. Dobitnik je nagrade «Darko Lukić» u sezoni 2003/2004. Redovito održava recitale u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist i komorni glazbenik. Solo saksofonist je u orkestru Zagrebačke filharmonije, Simfonijskom orkestru HRT-a i ansamblu HNK u Zagrebu. Održava seminare za saksofoniste u Hrvatskoj i inozemstvu. Izdao je 2 nosača zvuka: Portreti (2006. g.) i Playtime (2013. g.). Zaposlen je u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu gdje vrlo uspješno vodi klasu saksofona. Za izvrsne rezultate u radu s učenicima 2007. i 2012. godine dobio je priznanje od Agencije za odgoj i obrazovanje. Djeluje u kvartetu saksofona Papandopulo te u duu s pijanisticom i čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić.

Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić svoju umjetničku djelatnost ostvaruje u dva smjera. Nakon završenih studija glasovira i čembala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, usavršavala se kod renomiranih svjetskih pedagoga. Već 20 godina prisutna je na glazbenoj sceni. Kao čembalistica od 1997. g. u Hrvatskoj i inozemstvu djeluje solistički i u komornim ansamblima, njegujući autentičan pristup interpretaciji barokne glazbe, a kao pijanistica nastupa s renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima. Članica je ansambla za staru glazbu Ars longa vita brevis. Surađuje je s Hrvatskim baroknim ansamblom, Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom te Zagrebačkim komornim orkestrom. Dobitnica je diplome Darko Lukić. Snimala je za Hrvatsku televiziju i radio. U suradnji sa saksofonistom Nikolom Fabijanićem snimila je 2 nosača zvuka Portreti (2006. g.) i Playtime (2013. g.). Jedna je od osnivačica Malog festivala čembala, a 2003. godine sudjelovala je kao predavač na Međunarodnoj školi barokne glazbe i plesa Aestas Musica u Varaždinu. Predsjednica je Hrvatske udruge čembalista Continuo. Dugi niz godina bavila se pedagoškim radom, a sada je zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao viša umjetnička suradnica.