Papandopulo kvartet


Papandopulo kvartet, osnovan 2000. godine, čine četvorica hrvatskih saksofonista, svi redom diplomanti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, iz razreda Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Od 2008.g kvartet je nastupao pod imenom New sax quartet na poznatim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama kao što su Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto i Dani nove glazbe u Splitu, Echoraum u Beču te na koncertima u Budimpešti, Beogradu, Subotici, Zagrebu, Splitu, Zadru i mnogim drugim gradovima. Ime mijenjaju 2013. godine. Nastupe Papandopulo kvarteta kritika opisuje biranim riječima, kao primjerice Trpimir Matasović u zagrebačkom Zarezu od 11. studenoga 2010: "Zvijezde večeri bili su članovi New Sax Quarteta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio ono najbolje što se može dogoditi skladateljima".

Osobitu važnost Papandopulo kvartet pridaje promidžbi nove glazbe, osobito skladbi mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frane Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić i drugih, a u pripremi su i nove praizvedbe, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu minulih stoljeća. Članovi kvarteta bave se i pedagoškim radom na glazbenim akademijama u Zagrebu, Sarajevu i Novom Sadu, glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, iznimno uspješan međunarodni proljetni seminar za učenike i studente saksofona.

Papandopulo kvartet čine: Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon).

"Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost." (Mirta Špoljarić)

Papandopulo kvartet je u 2013. godini objavio album "Papandopulo", a 2015. godine album "Per Quattro".

Više informacija na Facebooku: https://www.facebook.com/papandopulo.quartet/?fref=ts